Zhubnout chce čas od času asi každý. Krom pravidelného cvičení ve fitness centru, zdravého pohybu venku, pravidelné stravy a dalších více či méně ověřených rad mohou pomoci i pálivé chilli papričky. Ano, slyšeli jste dobře, pálivá chuť jídla dokáže dolů srazit ručičku vaší osobní váhy!
Rostlinný alkaloid kapsaicin je hlavní příčinou pálivého pocitu v ústech a zatímco čistý kapsaicin se nedá ani konzumovat, ten obsažený ve většině odrůdách chilli papriček je více-méně konzumovatelný.
4 porce extra ostrého Habanero chilli burgeru.
Základem jsou chutné hovězí karbanátky a Habanero chilli papričky. Většina papriček habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 SHU. Pro srovnání kajenský pepř má 30 000-50 000 SHU, paprička Trinidad Moruga Scorpion má 2 000 000 SHU.
Na hovězí karbanátky budeme potřebovat:
Hovězí svíčkovou dvakrát nameleme a smícháme s vejcem,
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je teprve uvaříme do měkka. V dostatečně velkém hrnci osmažíme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme rozdrcený česnek a společně restujeme asi minutu. Přidáme mleté maso a dále restujeme až bude maso orestované ze všech stran.
Přisypeme nasekaná rajčata, kukuřici, sladkou papriku, kajanský pepř, petrželku, koření, sůl a vše důkladně promícháme. Hrnec přiklopíme a směs velmi zvolna dusíme za občasného míchání asi jednu hodinu. Následně přidáme fazole a za občasného míchání dusíme další hodinu.